3. februar 2008

Psykoterapi og kvalitet

Med en forsidebasker skriver Kristeligt Dagblad 1. februar 2008 : "Ringe kontrol med psykoterapeut-uddannelser. På det private marked for psykoterapeut-uddannelser er kontrollen med kvaliteten mangelfuld. Konsekvenserne kan være fatale, advarer eksperter."
Baggrunden for historien er en enkeltstående sag med en kvinde, der er utilfreds med sin uddannelse på et bestemt institut. Hun har klaget til Psykoterapeut Foreningens etiske udvalg, der har afvist hendes klage. Den pågældende kvinde har lagt sagen ud på nettet, og den kan læses her: kvalitetskriterier.dk/
I en følgeartikel til forsidebaskeren siger kvinden, at "egentlig skulle hun slet ikke være optaget på skolen". Nej, selvfølgelig kan man ikke forvente at kunne købe flødechokolade i en boghandel, men måske nok en bog om chokolade. Så er det meste vist sagt om kvindens sag. Hun tilmeldte sig uddannelsen med en forkert dagsorden og den manglende personlige robusthed som en uddannelse kræver.
Kristeligt Dagblad har spurgt 2 såkaldte ”eksperter” nemlig formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Poul Videbech og en ansat ved den private sekt Dialogcentret: Torben Kirkegaard, der begge mener, at der skal mere kontrol til.
Hvis DSB bliver spurgt om hvilket transportfirma, der er bedst: DSB eller Arriva, ja så vil svaret utvivlsomt blive DSB. Man kan derfor heller ikke fortænke formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Poul Videbech i at mene, at psykiatere er bedre og mere professionelle end psykoterapeuter, ellers var der jo næppe grund til, at han er formand for sin forening.
Man kan selvfølgelig altid diskutere, om der skal være mere offentlig kontrol med alt muligt og herunder også psykoterapeutuddannelserne. Psykoterapeut Foreningen har siden starten i 1993 arbejdet for at sikre en god kvalitet i psykoterapi, bl.a. med store krav til psykoterapeuternes egenterapi. Og her kunne man så spørge Poul Videbech, om hvordan det ligger med egenterapi til psykiatere? Mangler egenterapi ikke i væsentligt omfang i uddannelsen til psykiater?
Forenklet sagt kan man sige, at hvor det ikke drejer sig om regulære sindssygdomme, så er hovedparten af klienternes problemer kontaktforstyrrelser, problemer med kontakten til andre og kontakten til sig selv. Mig bekendt lærer hverken psykiatere eller psykologer kontaktfuldhed på det personlige plan på universitetet – men læser måske nok om værdien af kontakt teoretisk. Og et eksamensbevis på god kontaktevne fås ikke på nogen uddannelse.
Hvis der virkelig skulle være en kontrol, der batter, så er det vel kontrollen med de praktiserende psykiatere, psykologer og psykoterapeuter. Det er jo her skaderne kan ske. Man kan også spørge, hvordan det ligger med kontrol af den praksis som psykiatere og psykologer udfører? Når journalisten skriver: "Et eksamensbevis er ikke altid en garanti," så gælder det i sammen udstrækning for psykiatere og psykologer. Et eksamensbevis siger som bekendt intet om menneskelige kvaliteter eller praktiske evner.


I min over 20 år lange praksis som psykoterapeut og sexolog, har jeg mange gange mødt klienter, der klagede over manglende kontakt fra psykiateren (og heller ikke sjældent fra psykologen), der bare sad og lyttede, men aldrig etablerede en personlig kontakt i den halve time (sic!) konsultationen varede. Det kunne jo være en af årsagerne til at mange mennesker opsøger psykoterapeuter, at de i grunden ønsker og har brug for en personlig kontakt fremfor f.eks. medicinering.
En lille anekdote kan måske beskrive det: En mand opsøger en psykiater for at få hjælp til sine problemer. Psykiateren sidder og lytter lidt, og så tænder han en båndoptager og siger, at klienten bare kan fortælle til båndoptageren, så vil psykiateren lytte til det senere. Og psykiateren forlader konsultationen efter at have givet manden en ny tid. Den konsultationsform fortsætter nogle uger, og så en dag, hvor klienten skal sidde og fortælle til båndoptageren, kommer han ind på det værtshus, hvor psykiateren sidder og får sig en øl. ”Øhh, skulle du ikke fortælle mig, hvordan du har det?” spørger psykiateren synligt overrasket. ”Jo men det gør jeg skam også. Jeg har indtalt det på en båndoptager, som fortæller det til din båndoptager! Så kunne vi to måske tage en øl og snakke sammen imens!”
At Torben Kirkegaard fra sekten Dialogcentret beskrives som ekspert vedrørende psykoterapi må vist være lidt af en tilsnigelse. Torben Kirkegaard har skrevet bog ”Når helse bliver frelse”, men det gør ham vel ikke til ekspert, og han er måske langt snarere en konkurrent til psykoterapeuterne, idet sekten Dialogcentret selv tilbyder ”Rådgivning og sjælesorg”. Så han er lige så lidt som Poul Videbech uvildig "ekspert", hvad angår psykoterapiuddannelsernes kvalitet, indhold og faglighed. Hvad angår kontrol af sekten Dialogcentret, vil jeg overlade det til sektens gud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar